Waarom we bijna nooit meer wat van ze horen!

Elk jaar weer worden er door verschillende televisiestations talentenjachten georganiseerd. En de winnaar? Die is men, als de shows weer voorbij zijn, vaak al weer snel vergeten! Wie hoort er nu bijvoorbeeld nog iets over Nikki, over Rafaella, over Boris. Okay, af en toe hoor je nog wat van ze, maar echt beroemd kan je ze nou niet noemen. Wat is hiervan nu de oorzaak?

In beginsel moet je begrijpen dat mensen niet zomaar een fan van iemand of iets worden. Kijk maar naar jezelf of om je heen. Als je fan bent van een artiest dan is dit meestal ontstaan uit waardering van de prestatie van de artiest en de affiniteit die je met iemand krijgt. De kwaliteit van de stem, de persoonlijkheid, het genre, allemaal factoren die meespelen om gewaardeerd en gerespecteerd te worden. Je moet aanspreken tot in het diepst van iemands hart en ziel.

Verder moet je je realiseren dat talentenshows er op gericht zijn om er zelf  beter van te worden en niet om talenten verder te helpen met hun carrière. Hier is op zich overigens, wat mij betreft althans, niks mis mee. Echter dien je hier wel uit te concluderen dat JOUW belang dus niet op nummer 1 staat bij deze shows. Als je meedoet dan kies je ervoor om slechts acteur te worden binnen de show, een klein pionnetje in een groot spel. Wat je in de shows zult moeten gaan doen heeft hoogstwaarschijnlijk niets te maken met je ambities als artiest. Gedurende de cyclus van 1 seizoen, van talentenjacht tot uiteindelijk de winnaar, hebben talentenshows maar 1 doel voor ogen en dat is zo hoog mogelijke kijkcijfers scoren en geld verdienen voor de aandeelhouders.

Dergelijke shows worden voor ontzagwekkend veel geld verkocht aan televisiestations en die willen dan ook wel heel erg graag dat het geld, liefst met veel winst, terug wordt verdiend. Wanneer een showseizoen is afgelopen valt meteen ook het doek voor de meeste talenten die hebben meegedaan. Je bent dan dus niet meer en niet minder dan een “puppet on a string” geweest. Over jouw rug hebben anderen zich nu zo goed als zeker succesvol verrijkt. Binnen talentenshow organisaties is zakelijk gezien ook bijna alles afgeschermd. Zij bepalen bij welke platenmaatschappij jouw muziek uit wordt gebracht. Uiteraard is dat de platenmaatschappij die zakelijk verbonden is aan de shows. Ook bepalen zij welke muziek je uit gaat brengen en voor zover je zelf liedjes schrijft ben je verplicht de uitgaverechten van die werken te deponeren bij, je raad het al, bij de aan de talentenshow gebonden muziekuitgeverij, die uiteindelijk maar 1 doel heeft en dat is zoveel mogelijk geld uit JOUW auteursrechten verdienen.

Jouw belang ie NIET hun belang!!! En mocht in de uitzonderlijke situatie komen dat producers en platenlabels je ook na de show willen verder helpen, dan zul je waarschijnlijk veel van je muzikale, creatieve en zakelijke doelen moeten laten varen.

Het merendeel van de deelnemers houdt dan ook weinig tot niets over aan een dergelijk avontuur en zal weer snel de anonimiteit ingaan. Je dan dus weer terug op je eigen kracht met hoogstwaarschijnlijk een extra tasje op je artiestenruggetje, namelijk het stigma dat ook jij de talentenjacht ooit hebt verloren. Mensen zullen je nog jarenlang aanspreken op het feit dat het “sindsdien” toch niet meer zo goed is gegaan met je carrière. En geloof me, dat doet pijn. Heel veel pijn!!!

Resumé: Meedoen aan een talentenshow is korte termijn denken. Wie hoopt en verwacht dat deze show het platform is voor de start van je muzikale carrière komt bedrogen uit. Talentenshows zijn niet uitgevonden om een solide basis te leggen voor de individueel artiest. Zij dient uitsluitend zichzelf! Echte artiesten hebben deze shows helemaal niet nodig. Wees sterk en biedt weerstand tegen de verleiding om mee te doen. Jouw tijd komt nog wel. Maak jezelf niet afhankelijk en geloof in eigen kracht. Wees geduldig en bouw stap voor stap aan je carrière, zoals een baby leert lopen. Met vallen en opstaan. Daar wordt je sterk van en kun je later goed tegen een stootje. Je staat immers op eigen benen!